Home Activiteiten Hatha Yoga 10:30 – 11:30

Date

11 01 2024
Verlopen!

Time

01:30 - 02:30

Hatha Yoga 10:30 – 11:30

Raja yoga is een klassieke vorm van yoga, een van de hoofdtakken binnen de yoga, gebaseerd op het achtvoudige pad van Patanjali (die ook wel de vader van de yoga wordt genoemd).

Informatie over deze activiteit

Wie ik ben en wat ik doe

Mijn naam is Nina. Ik ben in 1965 geboren in het hoge noorden van Noorwegen, maar ik woon al meer dan de helft van mijn leven met veel plezier in Denekamp.

Van 1997 tot 2004 heb ik de Raja yoga training gevolgd. Sindsdien blijf ik me verder verdiepen en volg ik nog wekelijks meditatielessen. Daarnaast geef ik al tientallen jaren Hatha yogalessen.

Het achtvoudige pad

Raja yoga is een klassieke vorm van yoga, een van de hoofdtakken binnen de yoga, gebaseerd op het achtvoudige pad van Patanjali (die ook wel de vader van de yoga wordt genoemd). De acht onderdelen van Raja yoga zijn;

  • Yama = morele principes;
  • Niyama = morele voorschriften;
  • Asana = lichaamshoudingen;
  • Pranayama = energiebeheersingsoefeningen;
  • Pratyahara = onthechting;
  • Dharana = concentratie;
  • Dhayana = meditatie;
  • Samadhi = contemplatie (beschouwing).

Hatha yoga is een onderdeel – een fundamentele basis – van Raja yoga. Je zou kunnen zeggen dat je Hatha yoga kunt gebruiken als een soort ladder naar de ‘hogere’ Raja yoga, dat als doel heeft tot eenwording oftewel yoga te komen.

Hatha yoga

Bij Hatha yoga worden voornamelijk lichaamshoudingen gedaan waarbij de aandacht naar binnen is gericht. Door je te concentreren op de houding en de ademhaling ontstaat er een innerlijke verstilling. Zodoende wordt het hele gebeuren als het ware meditatief. Er wordt gezocht naar een evenwicht tussen inspanning en ontspanning, waarbij de grenzen van eigen lichaam kunnen worden gevoeld en gerespecteerd.

De opbouw van mijn lessen

Mijn lessen beginnen altijd met een korte uitleg over verschillende aspecten binnen de yoga. Hierdoor kom je op den duur steeds meer te weten waar yoga werkelijk om draait.

Daarna wordt het grootste deel van de les besteed aan de yogahoudingen, Deze geven je lichaam gezondheid, kracht en soepelheid.

Vervolgens doen we een gerichte ontspanningsoefening met een duur van 10 tot 15 minuten.

Tot slot zal de resterende tijd worden besteed aan een korte concentratieoefening die uiteindelijk tot meditatie zal leiden.

Kom kennismaken

De lessen starten eind augustus en bestaan uit drie à vier blokken van 10 lessen. In de schoolvakanties (van regio Noord) zijn er geen lessen.
Indien er nog plek is, kun je ook later instromen. Kom kennismaken met een gratis proefles. Kosten per blok (10 lessen):  € 95,-

Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kun je met mij contact opnemen.

Hatha Yoga wordt gegeven op maandagmorgen, dinsdagochtend en vrijdagochtend.

Contact

Nina Veldscholte-Hanssen
06 2690 2281
ninabh@kpnmail.nl

 

Terug naar de agenda

Referentie opgeven voor deze activiteit

Nina Hanssen

Organizer

Nina Hanssen
Email
ninabh@kpnmail.nl

Volgende Keer